Dagens föredrag var ett författarsamtal med Stina Oscarsson tillsammans med Stockholm-Skanstull Rotaryklubb och med Ulf Bergman som moderator. Det var härligt att se så många medlemmar från bägge klubbarna.
 
Det fria ordet är viktigt för Stina Oscarsson – inte bara som journalist utan viktigt därför att det måste finnas både respekt och utrymme för alternativa röster.
Stina Oscarsson har tilldelats Stiftelsen Torgny Segerstedts ”Frihetspenna” – 2021.
Stina Oscarson har varit chef för Radioteatern och konstnärlig ledare för Orionteatern i Stockholm. Idag arbetar hon som frilans – för närvarande med uppdrag för bland andra Stockholms stadsteater, Uppsala stadsteater, Folkoperan och Svenska Dagbladet. Genomgående i hela hennes verksamhet är ett starkt engagemang i freds- och demokratifrågor.
I Svenska Dagbladet har hon på senare år publicerat två artikelserier – Den polariserade debatten och Den tysta minoriteten – som väckt stor uppmärksamhet.
 
Biografi
Stina Oscarson växte upp i Skellefteå där hon studerade estetiska programmet vid Kaplanskolan. Hon började därefter arbeta på Byteatern i Kalmar som regiassistent och senare regissör. 1997 startade hon den fria teatergruppen Teater ML02, som bland annat samarbetade med Unga Klara och Riksteatern. 2004 tillträdde hon posten som konstnärlig ledare för Orionteatern i Stockholm tillsammans med Lars Rudolfsson. 2011–2014 var hon chef för Radioteatern. I maj 2014 valde hon att lämna uppdraget då hon blivit omplacerad av Sveriges Radios ledning efter en intervju i tidningen Filter där hon talat öppet om sin anorexi.
 
Stina Oscarson har blivit uppmärksammad för sitt politiska samhällsengagemang, inte minst i kulturdebatten. Den av henne initierade "alternativa kulturutredningen", Skuggutredningen 2008, fick stor uppmärksamhet i den svenska kulturpolitiska debatten och lyftes även av den socialdemokratiske partiledaren Håkan Juholt i hans installationstal 2011 om en hotande samhällsutveckling med "människor som vet priset på allt men inte värdet av något" (ett citat från Oscar Wilde). 2010 gav hon ut boken Att vara eller vara en vara – visioner om en annan kulturpolitik. Inför valet 2014 skrev hon på uppdrag av tankesmedjan Katalys, Handbok för en ny kulturminister.
Hösten 2014 var hon konstnärlig ledare för Arbetarnas bildningsförbunds landsomfattande verksamhet Socialistiskt forum med målet att främja återinförandet av kulturen i arbetarrörelsens verksamhetsgrund.
Stina Oscarson i samband med samtalet Vad är konst och vad ska vi ha den till? på Kulturhuset/Stadsteatern i Stockholm 2015 tillsammans med Lars Anders Johansson och Wilhelm von Kröckert/Ernst Billgren.
Stina Oscarson har varit krönikör på Dagens Nyheter, ETC och Svenska Dagbladet. Hon har även skrivit för bland annat Mittmedia, Aftonbladet, Syre, Ordfront och Arena.
Stina Oscarsson sitter även i Dagermanjuryn och delar ut Dagermanpriset i Älvkarleby varje år. (källa: Wikipedia)