Synen på åldrandet från ålderstrappans föreställning (upp- och nedgång i livet ) till typer av åldrande (patologiskt, typiskt och framgångsrikt) och nu biologiskt baserat på allt från grundläggande biologi till sociala förhållanden om hur man lever sitt liv och åtskillnad mellan kronologiskt och biologiskt ålder.
Ove Almkvist, Professor emeritus, Stockholms Universitet och KI är utbildad psykolog och har disputerat på KI om kognitiva förändringar vid bl.a. Alzheimers sjukdom och numera intresserad av de tidiga tecknen på detta 
 
Ove Almkvist, psykolog och professor emeritus vid Karolinska Institutet och Stockholms Universitet, berättade om människans åldrande. Något så kallat normalt åldrande finns inte, det är mycket individuellt. Däremot kan vi bli uppemot
120 år om vi är utrustade med goda gener, ett positivt tänkande, lever ett aktivt liv med social samvaro och fysisk aktivitet. Och är tillfreds med våra liv. Det sociala nätverket har väldigt stor betydelse och vi, som är rotarianer, har ju goda förutsättningar för ett långt och välmående liv, eller hur…? Att ha husdjur är dokumenterat bra. Har man hund kommer man utomhus på promenader flera gånger per dag och den villkorslösa kärleken skänker stor glädje i tillvaron.
Madame Calment, från Arles i södra Frankrike, blev med sina 122 år världens äldsta människa. Vad var ”receptet”?… Äta bra medelhavskost med mycket grönsaker, ta en liten! alkoholhaltig dryck på eftermiddagen, ha en stor aptit på livet och att vara glad och positiv med skratt och humor i vardagen. Att hon rökte lämnar vi därhän hihi…Läkarundersökningar visade att hon vid 110 års ålder var väl bibehållen både till ”kropp och knopp” och med ett klart minne. Glädjande är att 100-åringar blir fler och fler och att talesättet ”70 är det nya 50” faktiskt stämmer. Även om vi har krämpor och sjukdomar kan vi med ett öppet glatt och nyfiket sinnelag leva ett gott liv.