Intercitymöte med Stockholm Skanstull Rotaryklubb. Dagen till ära var den stora salen fullsatt nästan. Det var spännande att lyssna på Carin som talade direkt ur hjärtat men med massor av fakta. 
Rotary Skanstulls President Sven Renström hälsade alla välkomna och överlämnade ordet till Karin Götblad som var dagens föreläsare.
Carin har arbetat hos Polisen i över 30 år mestadels som chef, (Stockholm, Gotland mm) och var bland annat nationell samordnare mot våld i nära relationer. Läs mer om hennes biografi i slutet av artikeln. Ursprungligen utbildade hon sig som förskolelärare och har arbetat i flera olika kommuner med barn och unga. Sedan utbildade hon sig som jurist. Carin brukar lite skämtsamt säga att kombinationen förskolelärare och jurist är nästan perfekt när man ska jobba som Polischef eller annan hög chef.
 
Samhället blir mer och mer komplex och vi behöver alla ta med flera perspektiv för att kunna lösa de olika utmaningar som vi möter i samhället. Vi har ett förändrat samhälle och då måste vi också ha förändrade arbetsmetoder. Vi kan också konstatera att både våra myndigheter och lagstiftning har formen av det samhälle vi hade igår, vi kan inte lösa dagens problem med gårdagens lösningar. För att lösa problemen måste vi först och främst berätta och visa på hur det ligger till. Vi behöver alla goda krafter i samhället idag för att kunna lösa den skenande brottligheten som äger rum.
 
Vi kan konstatera att vi har många skjutningar och våldsbrott. För 8 – 10 år sen hade vi 4–5 dödsskjutningar på ett år. Förra året var det 46 - 47 dödsskjutningar det har med andra ord tiofaldigats, den här nivån har bibehållits under 3 – 4 år, Ingenting tyder på en minskning under det här året. Varför ser det ut så här? Det enkla svaret är att det vet vi faktiskt inte. Det är många saker som samverkar. Det vi kan se är att det förs in många illegala vapen i vårt land. På internet kan man lära sig hur vapendelarna ska plockas ihop. Det är många människor som lever i samhällets utkanter. Stora grupper av män som inte har klarat skolan och inte har ett arbete. All brottslighet har fått en ny plattform som är anonym och helt gränslös - och det är internet.

När Polisen lyckades knäcka krypteringen EncroChat kunde vi konstatera att verkligheten är ännu mer skrämmande En sak som de såg i den kommunikation som de kriminella trodde var hemlig var att man hade hjälp av många unga personer – en del innan de har nått tonåren
 
Det de olika brottsliga gängen konkurrerar om är främst narkotika- eftersom det ligger mycket pengar i det. Sedan handlar det om bedrägerier – t ex mot vårt välfärdssystem (socialförsäkringssystemen). 
En fullständigt hänsynslös brottslighet som har kommit de senaste åren är att man vänder sig mot särskild utsatta brottsoffer Framför allt många av våra äldre, de lurar våra äldre på pinkoder osv och lurar av dem deras besparingar – på det här viset krossar man den äldres sista år i livet.
 
En annan brottslighet är sexuellt utnyttjande av barn. Carin uppmanade oss alla som har barn eller barnbarn– att prata med dem i förebyggande syfte. Vi har inte kontroll över barnens nyttjande av internet – därför är det viktigt att prata med dem att det aldrig är deras fel om de blivit lurade att skicka iväg nakenbilder på sig själva. dela filer eller bilder med någon!  Det här kan hända vilka barn som helst och inte bara sårbara eller utsatta barn. Det är väldigt förslagna pedofiler som tar kontakt med hundratals barn via internet.  Det är internets baksida.  Det är därför Polisen har speciella enheter för nätbaserade sexualbrott mot barn i varje region för att bättre komma åt de här människorna. a. De tvingar barnen att göra saker själva och ta bilder eller filma. Sedan hotas de med att de kommer att skicka bilder mm till skolan eller föräldrarna. De flesta barn berättar inte för föräldrarna att de är utsatta för detta, de skäms.
 
Både skolan och föräldrarna har ett stort ansvar. Vi – alla andra har också ett ansvar att reagera på vad som är acceptabelt beteende när det gäller våra barn och ungdomar. Tyvärr är det så att många gånger säger vi inte ifrån. Upplevde det häromdagen på ett bibliotek berättar Carin där det fanns barn och unga som gapade och skrek – ingen sa ifrån – till slut gjorde Carin det och det får ju oftast faktiskt effekt.
 
Vi har familjer där man har svag föräldraförmåga och socialtjänsten insatser – när de är tonåringar och börjar begå brott – då är det för sent. När problemen är små är det lättare att vända det.
 
Ett barns normer och värderingar grundläggs tidigt, redan i småbarnsåren av föräldrarna och, det är svårt att ändra det när man är tonåring.
Vi behöver visa att saker har konsekvenser – både bra och dåligt. Det börjar nog bli dags att skolan måste träna barnen i empati och vänlighet. Det går att träna sig att uppföra sig väl
 
47 personer dödades förra året. Över hälften med bakgrund i särskild utsatta områden – det gäller även gärningspersonerna. Vi har haft flera skotningar där icke kriminella människor har dött, även barn, eftersom man skjuter mer på offentliga platser och mitt på dagen. dvs där vanliga människor rör sig.
 
Det som behövs och görs är skarpare lagar från regeringen och mer resurser. Men vi får alla komma ihåg att ändringar inte sker över en natt
Men det långsiktiga perspektivet måste vara att förebygga brott.
 
Vi fick också ta del av ett exempel på språkbruk som barn under 12 använder för att hota ett annat barn på nätet.
 
Den här trenden går att vända på men det kräver hårt arbete och allas insatser under lång tid.
 
Skanstulls President Sven Renström tackade Carin som fick massor av applåder med en Mårbacka pelargon och avtackades också av Presidenten från Stockholm Söder Rotaryklubb.

Kort biografi:

Carin Götblad, född 1 januari 1956 i Sundbyberg, är en svensk jurist och polischef. Sedan 1 oktober 2021 polismästare vid NOA (Nationella Operativa Avdelningen). Mellan 1 januari 2015 och 30 september 2020 var hon regionpolischef för Polisregion Mitt, innefattande Uppsala, Västmanlands och Gävleborgs län, med säte i Uppsala.

Götblad utbildade sig först till förskollärare och arbetade därefter som sådan i Upplands Väsby innan hon studerade juridik, och någon termin också på psykologlinjen, vid Stockholms universitet. Hon avlade jur.kand.-examen 1987.

 Hon var länspolismästare för Polismyndigheten i Stockholms län mellan 5 maj 2003 och 4 maj 2012, dessutom för polismyndigheten Gotland från 1 september 2008 till 4 maj 2012. Hon blev känd för den större allmänheten vid jakten på Anna Lindhs mördare i september 2003.

Hon var regeringens samordnare mot våld i nära relationer 2012–2014. 2010–2013 var Carin Götblad ordförande i styrelsen för Högskolan på Gotland. Hon har även varit ledamot i följande styrelse: Göteborgs universitet, KTH. Specialfastigheters och sitter numera i konsistoriet för Karolinska Institutet.

Hon invigningstalade på Stockholm Pride 2005. Under Idrottsgalan den 18 januari 2010 presenterade hon priset "Årets idrottare med funktionshinder" då hon själv varit med om en tidigare olycka där hon brutit knät och blivit tillfälligt rullstolsburen. Hon har även medverkat i ett stort antal TV- och radioprogram, bland annat Min sanning som sändes i SVT 2012 och P1-sommar.

Götblad har lett flera uppmärksammade statliga utredningar, som till exempel "Våld i nära relationer - en folkhälsofråga, förslag för ett effektivare arbete (SOU 2014:49)" och "Kriminella grupperingar - motverka rekrytering och underlätta avhopp (SOU 2010:15)".

(Källa Wikipedia)