Barbro Westerholm (L), riksdagsledamoten kommer till oss för fjärde gången, nu för att presentera fortsättningen av sin bok
Det var spännande att lyssna på Barbro Westerholm i måndags på veckomötet den 28 mars. Hon är verkligen en intressant person med sin mångfacetterade bakgrund och erfarenheter. Barbro fortsatte på temat: "Om att aldrig ge upp". Att bli läkare var inte självklart för henne men det som var viktigt var att kunna klara sig själv ekonomiskt. Råd till kvinnor - Älska gärna en man, men bli ej ekonomiskt beroende av honom. Barbro gifte sig sedemera med en marinläkare.
Vilken grej att bli erbjuden att bli chef för Socialstyrelsen  när hon var docent/adjungerad professor på Huddinge Sjukhus 1978.  Hon fick dock lova sin son att inte jobba på sportlovet för att hon skulle få ta jobbet. En roll som kom med den nya befattningen var att hon även blev civil överbefälhavare vilket hon inte kunde något om alls om. Barbro hade dock bakgrund som marinlotta och kunde ro en tio huggare. Hur gör man då när man tillträder en ny verksamhet? Nr 1 är att lita på sina medarbetare och nr 2 är att öva. Bland det första Barbro fick göra var att föreläsa på Militärhögskolan om civil beredskap så då fick hon lära sig det först själv för att kunna berätta om det. På den tiden fanns det stora förråd av läkemedel både civila och militära. Man övade också flera gånger per år och det fanns krigsplanering för militär personal  och hälsovårdspersonal.
Men när muren föll så försvann allt. Idag finns det inga resurser för att ta tag i frågor. Tidigare kunde myndigheterna föreslå förändringar i verksamheten men nu är det regeringen som säger vad man skall göra. Nu är det regleringsbrevet som styr resurserna.
Barbro berättade också om hur de tog fram ett register som sedan blev WHOs tack vare 7 st arbetslösa akademiker. Hon varnade också för att flytta ut statliga verk och myndigheter från Stockholm p.g.a. tappar allt för mycket kompetens.